DVTK Stadion

A stadion 14.798 darab vandálbiztos, felhajtható ülőhellyel felszerelt, fedett lelátójú, az UEFA IV. előírásoknak megfelelő, nemzetközi találkozók megrendezésére is alkalmas létesítmény lesz.

Látvány  

Az új aréna messziről egy „Ezüst Kehely” formáját idézi. A hosszan kinyúló tető és a lépcsős lelátó kívülről könnyűfém burkolat kap, így teszik egyedivé a stadion megjelenését. A lelátó külső világító sávjainak köszönhetően esténként fénnyel rajzolódik ki a stadion struktúrája. A látványt fokozza, hogy a lelátó tetején körbefutó mellvédről nagy teljesítményű lámpákkal lehet a könnyűfém burkolatot megvilágítani, így a tető esténként hatalmas fényvetőként világítja be a környéket.

 
 
 

A főépület földszintjén a csapatok öltözői, a bírói, orvosi és más kiegészítő helyiségek kapnak helyet. Az első emeleten mobil falakkal osztható rendezvénytér épül egy pályára nyíló, nagy terasszal. A második emeleten lesz 20 darab, úgynevezett sky-box a hozzájuk tartozó társalgóval. Erre a szintre kerültek még az irodák, a stadionfelügyelet helyiségei és a média stúdiók. A főépület legfelső szintjén, ami lényegét tekintve egy járható tető, helyezhetők el a média közvetítő állások.

A lelátó vasbeton szerkezetből készül, a nézőteret összesen 18 helyen tudják a nézők megközelíteni. A lelátók alatt szurkolói büfék és mosdók kapnak helyet. A város felőli északi, rövid oldal földszintes épületében lesznek a pénztárak, a söröző, az ajándékbolt és a múzeum.

A labdarúgó pálya alulról fűthető, vízelvezetését alácsövezéssel oldják meg, a füvet pedig egyebek között automata locsoló-berendezéssel tartják karban. A pályát műfüves sáv veszi körül, ahol nézőtéri menekülő lépcsők, akadálymentes nézőtéri pódiumok épülnek, itt lesznek a cserepadok, illetve itt közlekedhetnek a karbantartó és a rendezvényeket kiszolgáló járművek.

A stadion küzdőtere és a főépület helyiségei is többféle célra használhatók, így sport- és kulturális rendezvényt, családi vagy más eseményt is lehet bennük rendezni. A stadion multifunkcionalitása az alapja annak, hogy az aréna hosszú távon is fenntartható legyen.

Értékmentés

A beruházás részeként a régi arénát elbontják és az új stadion építése mellett felújítják a Miskolci VSC sporttelepét is. A pályát NB I C-kategóriás létesítménnyé alakítják, hogy amíg épül az új stadion, a DVTK NB I-es labdarúgócsapata itt rendezhesse meg hazai mérkőzéseit 2017-ben.

A beruházás során fontos szempont az értékmentés, így a „napos oldal” szerkezeti elemei és a hozzá tartozó pályavilágítás a stadionrekonstrukció után is megmaradnak és átkerülnek az Miskolci VSC pályára.

Olimpia

A labdarúgócsapat mérkőzései és kulturális rendezvények mellett az új diósgyőri stadion olimpiai helyszínként is szolgálna. Amennyiben Budapest elnyeri a 2024-es nyári játékok rendezési jogát, az új arénában labdarúgó selejtező mérkőzéseket rendeznének.

Közös döntés

Miskolc város vezetése, a beruházásért felelős Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. és a Diósgyőr FC Kft vezetése a tervezés minden fontos részletéről tájékoztatta a szurkolói közösségek képviselőit, javaslataikat lehetőség szerint figyelembe vették. A beruházás részleteiről folyamatosan beszámolt az országos és a helyi sajtó. 

A stadion a kormány 12/2015. (II.9.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként épül fel, a beruházás költsége 10.9 milliárd forint.

A diósgyőri futball története

A vasgyári sportegyesületet 1910. február 6-án alapították meg Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre (DVTK) néven. A klub színe a piros-fehér lett, a csapat 1912-ben már bajnoki meccsen is részt vett. 1916-ban és 1918-ban megnyerték az Észak-Magyarországi Kerületi Bajnokságot. A diósgyőri labdarúgók DiMÁVAG néven az 1940/41-es bajnokságban szerepeltek először a legmagasabb osztályában. Az eddigi csúcsot az 1978/79-es bajnoki idény bronzérme és a két magyar kupagyőzelem (1977, 1980) jelenti. A csapat jelenleg az első osztályban szerepel, a stadionrekonstrukció miatt idei hazai mérkőzéseit Mezőkövesden és Debrecenben, 2017-től pedig a felújított Miskolci VSC pályán rendezi. A tervek szerint 2018 tavaszán már új otthonában játssza hazai mérkőzéseit a Diósgyőr labdarúgócsapata.

Cégcsoport